2019. június 11., kedd

2. nap

2. nap
2019. 04. 06. vasárnap

Marosvásárhelyen a Kultúrpalotába látogattunk, amely egész Erdély egyik legszebb, színes Zsolnay-cserepekkel fedett épülete, homlokzatán a „Hódolat Hungáriának” óriásmozaikkal. Tükörterme a magyaros szecesszió gyöngyszeme. A festett ablakokon erdélyi életképek, és jellegzetes székely népballadák motívumai jelennek meg.

Majd sétáltunk a városban. Kulturális és történelmi helyszíneket tekintettünk meg.




A következő megállónk a Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklóson. Itt találkoztunk partneriskolánk diákjaival, tanáraival. A diákok megismertették velünk az iskolájukat és bemutatták a településüket.  Megbeszéltük az előttünk álló feladatokat. Kis fogadással zárták a találkozásunkat.

Hargita megye harmadik legnépesebb városa 810 m átlagos tszf. magasságban, a Gyergyói-medence keleti szélén települt. A Gyergyói-medence tájszervező központja.
Várszeg, az örmények lakta városrész, ma a várostest szerves része. A Márton Áron utcában az örmény családok házai láthatók.
Gyergyószentmiklós az ország egyik hideg pólusának számít. A fagyos napok évi száma meghaladja a 160-at.

Gyergyószentmiklós ezelőtt 390 évvel, 1607-ben kapott vásárjogot és ezelőtt 90 évvel, 1907 decemberében nyilvánították várossá. A december 6.-i Szent Miklós nap a város lakóinak az ünnepe.
A Salamon Ernő líceumnak helyet adó szecessziós stílusú épület 1905-ben épült. Az iskola névadója, a zsidó származású Salamon Ernő költő, újságíró Gyergyószentmiklóson született 1912-ben. Szobrát a gimnázium előtt láthatjuk.








A következő két este az Anda panzióban keltünk nyugovóra.